Experter och politiker på nordiskt event om kvinnohälsa i Köpenhamn
29 August 2024
”Driving Innovation and Empowerment to Improve Women’s Health” – det var rubriken när Hologic anordnade seminarium i samarbete med Medicon Valley Alliance, MVA, i Köpenhamn den 18 april.
På scenen fanns några av Nordens mest framstående experter och ledande sjukvårdspolitiker från Öresundsregionen.
– Allmän screening för bröstcancer har räddat åtskilliga liv, men i allt väsentligt är tekniken densamma idag som vid introduktionen för 30 år sedan.
Det säger Sophia Zackrisson, professor i radiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, som blivit internationellt uppmärksammad för sin forskning om bland annat 3D-mammografi.
– Våra studier talar för att 3D-mammografi hittar över 30 procent fler bröstcancerfall än vanlig mammografi.1 Det är dags att omfamna den nya tekniken och modernisera screeningen.
Aulan i Ørestad utanför Köpenhamn var i det närmaste fullsatt när moderator Keld Broksø hälsade välkomna till en halvdag på temat kvinnohälsa.
– Det här seminariet kan ses som en uppföljning av det möte som Hologic höll i Stockholm 2023, ”Gender Equality in Health?”, säger Keld Broksø.
Hologics Marie Emilsson presenterade data från den tredje upplagan av Hologic Global Women’s Health Index. Hon kunde konstatera att nordiska kvinnor förvisso mår bra i en internationell jämförelse, men att utvecklingen faktiskt går åt fel håll och att resultaten inte förbättrats sedan undersökningen startade för tre år sedan.
Under rubriken ”Advancing Women’s Health: Embracing sex-specific Medicine through Policy Changes” kunde Nora Mork Østbø, Norges hälsodepartement, berätta att en majoritet av kliniska studier inte alls tagit hänsyn till skillnaden mellan kvinnor och män. Bristen på könsspecifika hälsodata, menar hon, försvårar möjligheterna att erbjuda rätt vård. Lösningen är mer och bättre forskning inriktad på kvinnor, politiska initiativ och tvärsektoriella samarbeten.
Lærke Priskorn, reproduktionsepidemiolog på Rigshospitalet i Köpenhamn, berättade bland annat om forskningsprojektet RUBIC (The ReproUnion Biobank and Infertility Cohort) som syftar till att hitta svaret på varför infertiliteten ökar globalt. Hon påpekade också att det i stort sett alltid är kvinnorna som bär bördan av påfrestande infertilitetsbehandlingar, även i de många fall som problemet ligger hos mannen.
Kia Lampi, Helsingforsbaserad läkare specialiserad inom gynekologi och obstetrik, talade om hur mycket onödigt lidande klimakteriet orsakar. Med hjälp av digital teknik, menade hon, kan förbättrad diagnostik och individanpassad vård leda till stora samhällsvinster genom minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet bland kvinnor.
Sophia Zackrisson, professor i radiologi och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, konstaterade att införandet av allmän och regelbunden screening för bröstcancer i mitten av 1980-talet minskade dödligheten med 20 procent. Mammografi är en mycket bra metod, men den har i stort sett inte utvecklats på 30 år och det finns förbättringspotential, menar hon. Inte minst för kvinnor med så kallat täta bröst vilket försvårat upptäckt av eventuella tumörer.
– Men med 3D-mammografi, en teknik som finns tillgänglig, kan vi upptäcka över 30 procent fler tumörer än med 2D, säger hon. Jag har forskat i över 20 år inom detta fält, och jag menar att det är dags att implementera den nya tekniken.
Vidare förespråkar hon ökad användning av AI, något som kommer att behövas när ett begränsat antal bröstradiologer ska analysera allt större datamängder.
Seminariet avslutades med ett panelsamtal där några av Öresundsregionens tyngsta sjukvårdspolitiker deltog:
- Lars Gaardhøj, styrelseordförande Region Hovedstaden
- Maria Berglund, styrelseordförande Skånes universitetssjukhus
- Carina Ohlsson, ledamot i Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter.
- Preben Friis-Hauge, ledamot av Folketingets utskott för hälsofrågor
Panelen var överens om att kvinnors hälsa måste flyttas högre upp på dagordningen. Ett hinder för detta är att mäns hälsa tas på större allvar samt att vissa kvinnorelaterade hälsoproblem fortfarande är tabu att tala om.
Referenser:
1 Zackrisson S, et al. One-view breast tomosynthesis versus two-view mammography in the Malmö Breast Tomosynthesis Screening Trial (MBTST): a prospective, population-based, diagnostic accuracy study. Lancet Oncol. 2018 Nov;19(11):1493–1503.
WEB-02077-NOR-1601 Rev. 001