Island tar hem cytologin – och rustar med den senaste tekniken
29 August 2024
De nordiska länderna har alla sina särdrag, men är på det stora hela ganska homogena: moderna och välmående samhällen med väl utbyggd sjukvård för att nämna ett par exempel. Det land som trots allt sticker ut är Island, dels genom sin storslagna och otämjda natur, dels genom sin begränsade befolkning. Det senare spelar roll i vissa avseenden, bland annat när det gäller vården. Det säger sig självt att ett land med en befolkning på cirka 380 000, betydligt mindre än övriga länders största städer, inte kan ha ett pärlband av universitetssjukhus eller ett flertal större laboratorier – befolkningsunderlaget är i många fall helt enkelt för litet.
Sedan 1964 har Krabbameinsfélagsins, den isländska cancerföreningen, ansvarat för hela landets livmoderhalscancerscreening. Denna välorganiserade och högkvalitativa verksamhet revs upp i slutet av 2020 och det enda laboratoriet som hanterade livmoderhalscancerscreening, Leitarstöð Krabbameinsfélagsins, stängdes efter ett beslut av det isländska hälsoministeriet. Ministeriet beslutade att screeningtjänsterna istället skulle utföras av det offentliga hälsosystemet, vilket ledde till ett tillfälligt avbrott i livmoderhalscancerscreening för isländska kvinnor.
Under detta avbrott tog man hjälp med screeningtjänster av laboratoriet på Hvidovre sjukhus, Danmark, vilket innebar praktiska utmaningar på grund av leverantörsbyten för vätskebaserad cytologi (LBC). Störningarna ledde fram till uppropet “Aðför að heilsu kvenna”, som kan översättas till “Kvinnors hälsa under attack”. Uppropet undertecknades av tusentals kvinnor och stöddes av ledande experter och organisationer. Kampanjen var så kraftfull att man beslöt att ta tillbaka verksamheten till Island. I juli 2021 fick Landspítali Háskólasjúkrahús, landets enda universitetssjukhus, formellt uppdraget av hälsoministeriet att bygga upp analysen av livmoderhalsprover från grunden.
En av dem som nu fick i uppdrag att hantera situationen var cytopatologen Ingibjörg Guðmundsdóttir. Förutsättningarna var tuffa: arbetsbelastningen var stor samtidigt som många cytodiagnostiker hade lämnat yrket vilket ledde till en skriande brist på kvalificerad personal. Satsningen på biomedicinsk utbildning för att säkerställa tillgång till cytodiagnostiker tar tid samtidigt som proverna fortsätter att strömma in.
Två år senare stod det klart att ansträngningarna hade misslyckats, åtminstone delvis.
– Jag insåg att Genius Digital Diagnostics var det enda alternativet för att tillhandahålla den service som krävs för hela landet och för att säkerställa erforderlig diagnostisk kvalitet, säger Ingibjörg Guðmundsdóttir.
Att valet föll på digital cytologi och, mer specifikt på Genius-systemet, kom sig dels av att Ingibjörg Guðmundsdóttir och hennes kolleger sett lovande exempel på olika kongresser, dels av goda erfarenheter av ThinPrep Integrated Imager som fungerat väl under 2019 års extrema arbetsbelastning på Leitarstöð Krabbameinsfélagsins, Cancerföreningens screening-center.
– Idag kan jag säga att Genius har varit en game-changer som gjort det möjligt för enheten att framgångsrikt tillhandahålla all gynekologisk cytologi som krävs på Island – trots lägre andel fullt kvalificerade cytologer och laboratoriepersonal.
De stora fördelarna i termer av effektivitet och tillförlitlighet väger så tungt, menar Ingibjörg Guðmundsdóttir, att det spelar mindre roll att Genius oftast används av stora laboratorier som hanterar betydligt större volymer än de cirka 10 000 prover per år som analyseras på Island.
– Det har varit ovärderligt hur effektiv processen var att besluta om och implementera Genius-systemet, säger hon. En viktig faktor har varit supporten från Hologic, både med validering och med utbildning. Min kollega, cytopatologen Jurate Ásmundssen, har också spelat en avgörande roll i hanteringen av avdelningens data. Dessutom har vi haft ett fantastiskt samarbete med patologilaboratoriet vid Länssjukhuset Ryhov som hjälpt till att utbilda isländska cytodiagnostiker.
Ingibjörg Guðmundsdóttir har idag möjlighet att arbeta delvis hemifrån tack vare off-site access, vilket sparar en hel del tid då hon bor cirka en timmes bilfärd från laboratoriet.
– Dessutom går analysarbetet ungefär tre gånger snabbare jämfört med tidigare samtidigt som jag känner mig trygg med att systemet kommer att uppmärksamma mig på avikande celler om det skulle finnas några sådana i provet, säger hon. Normala prover går överraskande enkelt och snabbt med Genius, och detta är ett viktigt faktum av växande signifikans.
Att vaccinationer och HPV-testning leder till ändrade behov ser hon inte som något argument mot att satsa på digital cytologi, tvärtom menar hon att fler laboratorier säkerligen skulle ha både nytta och glädje av den påtagligt ökade kvalitet och effektivitet som Genius erbjuder.
– Vi funderar nu på hur vi kan använda Genius för annan cytologi än den gynekologiska, i första hand för lungprover.
Att personal som fått erforderlig utbildning kan använda Genius på distans är en enorm fördel, menar Ingibjörg Guðmundsdóttir.
– För första gången under mina 20 år i branschen träffar jag nu en ny generation av läkare inom patologi som intresserar sig för gynekologisk cytologi. Om man aldrig har verkat inom det här området är det nog svårt att föreställa sig hur mycket tid och arbete som krävs för traditionell screening med mikroskop. Att få Genius att ta hand om det är obeskrivligt.
”Islands kvinnor har rätt till god cervixscreening på hemmaplan, och då var Genius Digital Diagnostics det enda sättet att säkerställa rikstäckande service och högsta diagnostiska kvalitet”, säger Ingibjörg Guðmundsdóttir, cytopatolog vid Landspítali Háskólasjúkrahús i Reykjavík. Foto: Emina Islami
2797 Hologic BV, Da Vincilaan 5, 1930 Zaventem, Belgium. Notified Body number details where ever applicable.
WEB-02075-NOR-1601 Rev. 001